Ons project
Robot in het gezin
In veel huizen is tegenwoordig een robot te vinden. Niet alleen stofzuigerrobots maar ook slimme speakers zoals Amazon Alexa of Google Home. Deze apparaten kunnen muziek afspelen of vertellen wanneer je een paraplu nodig hebt, maar kunnen ook grapjes maken, helpen met huiswerk of van je winnen in een spelletje. Maar hoe is dat eigenlijk om een robot in huis te hebben? De komende 5 jaar onderzoeken wij het sociale leven van gezinnen die met robots samenleven.
Een mobiel lab
Normaal gebeuren de onderzoeken ver weg in een lab op de universiteit. Voor dit project pakken wij het anders aan. We halen het lab in huis. Dit betekent dat wij als onderzoekers naar de huizen komen van families die wel of niet met robots leven. Wij creëren een mobiel lab waarin we alle gegevens verzamelen zonder dat jullie het huis hoeven te verlaten. Hiervoor maken we gebruik van moderne technieken en de nieuwste onderzoeksmethodes om samen met jullie het sociale leven in een wereld vol robots in kaart te brengen.
Spelletjes, gesprekken en hersenactiviteit
Hiervoor maken we gebruik van allerlei activiteiten waarin jullie spelletjes spelen, een filmpje bekijken en over robots praten. Tijdens deze activiteiten zijn we ook erg benieuwd naar hersenactiviteit. Dit is super interessant, want we weten namelijk al heel veel over hoe we met onze hersenen de wereld bekijken en met andere mensen omgaan. Maar we weten weinig over hoe dit gebeurt in een wereld vol met robots. Het apparaat wat we hiervoor gebruiken is superhandig, want het is een soort badmuts die dit meet zonder dat je dat merkt. Je kan gewoon het spelletje spelen of blijven praten.